El projecte BlueGreen Governance per a la gestió dels oceans, les mars i les costes es debat a l’Oceanogràfic
- Parc Científic
- 23 d’abril de 2024

Una trentena d'especialistes es reuneixen els dies 23 i 24 d'abril a l’Oceanogràfic de València amb motiu del llançament del projecte europeu BlueGreen Governance sobre la gestió dels litorals. Liderada per la Universitat de València i la University of Porstmouth (Regne Unit), la iniciativa es desenvolupa en el marc d’Horitzó Europa i està pensada per a promoure millores en la presa de decisions, el compromís social i la innovació digital.
La gestió dels oceans, les mars i les costes està descentralitzada en múltiples estrats institucionals i àmbits polítics, i capitalitza les experiències del passat. El projecte BlueGreen Governance pretén elaborar nous esquemes de governança terra-mar que integren institucions, sectors polítics, proves científiques i participació ciutadana. Com a resposta activa a les canviants condicions físiques, l'equip del projecte utilitza eines de governança electrònica per a influir en l'ús de la terra i la mar. Entre els seus objectius figura millorar la presa de decisions, el compromís social i la innovació digital.
L'ús d'eines de governança electrònica contribuirà, segons la descripció del projecte, a establir interfícies eficaces ciència-política-societat, facilitant una millor comunicació entre ciència-política, ciència-societat i societat-política. Es posaran en pràctica els nous esquemes de governança a través de huit casos d'ús en regions i conques marítimes d'Europa i, a més, es promourà el desenvolupament de capacitats.
Amb una dotació de quasi sis milions d'euros i catorze socis de diferents universitats i centres d'investigació a nivell internacional, “el projecte es caracteritza pel seu impacte social, atés que generarà solucions efectives, participatives i amb base científica per a fer front a les amenaces mediambientals en huit regions del món, entre les quals s'inclourà, com a estudi de cas, la costa valenciana”, segons comenta Bernabé Aldeguer (Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració), membre de l'equip per part de la Universitat de València.
L'objectiu d'aquestes jornades serà la posada en comú dels avanços realitzats en el primer quadrimestre de treball i la coordinació de les futures eines, plataformes i metodologies que guiaran les tasques d'investigació durant els pròxims quatre anys.
En el marc de la col·laboració establida entre l'equip promotor de la Universitat de València i la Fundació Oceanogràfic, la cerimònia de clausura se celebrarà a la Sala Oval de l’Oceanográfic, on i, sota la presentació i moderació de Bernabé Aldeguer, intervindran Gianluca Ferraro, coordinador científic del projecte Blue Green Governance i investigador de la Universitat de Portsmouth; Beatriz Domínguez, coordinadora de la Fundació Oceanogràfic i responsable de Sostenibilitat de l’Oceanogràfic; Juan Carlos Caballero, regidor de Relacions Institucionals de l'Ajuntament de València; Antonio García Celda, Director General de la Capitalitat Verda Europea 2024, Raúl Mèrida Gordillo, Director General de Medi natural i Animal de la Generalitat Valenciana; Aránzazu Fidalgo, cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), i Pilar Serra Añó, vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable de la Universitat de València.
Arxivat en: Recerca, innovació i transferència