El número dos del CNI intervé en un seminari sobre drets fonamentals
- Unitat de Suport als Instituts Tarongers
- 8 de maig de 2023

Dimecres que ve, 10 de maig, se celebra un seminari amb el títol de “Intel·ligència i Drets Fonamentals”, la conferència inaugural del qual serà a càrrec d’Arturo Relanzón, secretari general del CNI des de 2020, la imatge del qual no ha transcendit en els mitjans de comunicació fins a dos anys després, quan el Centre Nacional d’Intel·ligència va decidir fer-la pública en la seua pàgina web.
La conferència tindrà lloc a les 9 hores en el saló de graus de la Facultat de Dret de la Universitat de València. El número dos dels serveis secrets espanyols serà presentat per José Luis González Cussac, catedràtic Dret Penal i director d’Institut de Criminologia i Ciències Penals de la Universitat de València, que organitza, junt a l’Institut de Drets Humans, aquest fòrum acadèmic.
Nascut a Toledo en 1959, Arturo Relanzón és coronel d’infanteria. En 1989 va ingressar en el Centre Superior d’Informació de la Defensa (CESID), on va començar prestant els seus serveis en la Divisió d’Antiterrorisme. Des de 1990 va treballar en la Divisió d’Acció Operativa, ocupant diferents prefectures fins a 2004, ja en el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). En 2009 va ser nomenat cap d’Àrea de la Divisió d’Antiterrorisme, i en 2011, cap del Departament de Riscos Transnacionals. En 2016 va ser nomenat conseller en l’Ambaixada d’Espanya a Washington.
La segona conferència del seminari (10.30 a 11.15 hores) es titula “Anticipació, serveis d’intel·ligència i drets fonamentals” i serà pronunciada per Antonio Fernández Hernández. professor titular de Dret Penal de la Universitat Jaume I.
D’11.15 a 12.00 hores intervindrà Fernando Velasco Martín. professor titular d’Ètica i director de la Càtedra Serveis d’Intel·ligència i Sistemes Democràtic de la Universitat Rei Joan Carles, amb la conferència “Ètica i Serveis d’Intel·ligència: són possibles fins dignes amb mitjans indignes?”.
“La desinformació com a arma de desestabilització democràtica” és el títol de la ponència que desenvoluparà (12.15 a 13.00 hores) Rosario Serra, catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de València.
A continuació, Josefa Ridaura, catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de València analitzarà el reconeixement facial amb finalitats de seguretat. I finalment el professor Fernando Flores clausurarà el seminari.
Més informació:
Arxivat en: Recerca, innovació i transferència