El treball de divulgació d'un investigador de la Universitat, premi RSEF-BBVA

  • Fundació Parc Científic
  • 2 d’octubre de 2017
 
primer pla de l'investigador guardonat
Alejandro Gaita-Ariño

Alejandro Gaita-Ariño, investigador de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, en el Parc Científic, acaba de ser reconegut amb el Premi al Millor Article Divulgatiu en les Publicacions de la RSEF (Real Sociedad Española de Física), que concedeixen aquest organisme i la Fundació BBVA. El treball premiat porta la signatura de tres científics col·laboradors en el camp del magnetisme molecular.

L'article premiat, “Computació Quàntica amb molècules magnètiques”, que apareix publicat en la Revista Española de Física (juliol-setembre de 2016), és un text divulgatiu sobre les molècules magnètiques com a components de dispositius quàntics, realitzat conjuntament per tres científics de diferents centres de recerca: Guillem Aromí, del Departament de Química Inorgànica de la Universitat de Barcelona; Fernando Luis, de l'Institut de Ciència de Materials d'Aragó (ICMA/CSIC-Universidad de Saragoza), i el propi Gaita-Ariño.

El jurat ha destacat l'esforç dels autors per abordar amb un llenguatge clar i divulgatiu la computació quàntica, àrea que planteja importants desafiaments científics i tecnològics. “La societat ens ha format, ens alimenta, i el nostre treball és per a la societat”, comenta el científic guardonat. “Assentem les bases de les futures tecnologies, sí, però també tractem de millorar la comprensió social dels fenòmens naturals. M'interessa la divulgació de la ciència perquè ajuda a les persones a prendre decisions millor informades; és a dir, a ser més lliures. Per la meua labor de divulgació sent orgull, en general, però he de reconèixer que en aquest premi el mèrit és sobretot de Fernando Luis, que ens va involucrar en aquesta labor”.

Alejandro Gaita Ariño, doctor en Química, és investigador del programa ‘Ramón y Cajal’ en la Universitat de València. Amb més de 1.500 cites en els últims cinc anys, Gaita Ariño ha participat en una vintena de projectes científics i porta co-dirigides tres tesis doctorals. La seua curiositat cap a la Computació quàntica i les seues estades en l'estranger (Basilea, Vancouver, Tolosa de Llenguadoc…), li van permetre obrir una nova línia de recerca i iniciar una carrera independent abrigallada per l’ICMol.
Compta amb una ajuda Consolidator Grant del European Research Council (ERC) per a la consolidació de la seua recerca sobre Decoherència Quàntica, un fenomen físic que té a veure amb la pèrdua d'efectes quàntics i que no solament és d'utilitat per a donar resposta a algunes preguntes científiques fonamentals, sinó per a la millora de les més ambicioses aplicacions tecnològiques del present i del futur: les tecnologies quàntiques.

Els premis de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) s'atorguen en vuit categories: Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física, dotada amb 15.000 euros, Investigador Novell en les modalitats de Física Teòrica i Física Experimental, dotada cadascuna d'elles amb 4.000 euros, Ensenyament i Divulgació de la Física en les modalitats d'Ensenyament Mitjà i Ensenyament Universitari, dotada cadascuna d'elles amb 8.000 euros; Física, Innovació i Tecnologia, dotat amb 8.000 euros; Millors Articles en les Publicacions de la Reial Societat Espanyola de Física,
amb dos premis assignats respectivament a temes d'Ensenyament i Divulgació dotat cadascun d'ells amb 1.500 euros.

Més informació: